Υποκριτική Meisner

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ

“Acting is Doing”
Sanford Meisner

“Η Υποκριτική είναι να Κάνω”
Sanford Meisner

Υποκριτική

Meisner τεχνική
Δια ζώσης και διαδικτυακά

Εργαστήριο για όσους θέλουν να μάθουν να δημιουργούν με τις δικές τους δυνάμεις, την συνεργασία των άλλων, την δύναμη του Τώρα και το συλλογικό της θεατρικής ή και Κινηματογραφικής ομάδας. Η τεχνική λειτουργεί με συγκεκριμένα βήματα που σταθεροποιούν τις ικανότητες του ηθοποιού, του επιτρέπει να εκφράζει τη γνώμη του, πέρα από πρέπει, θεωρίες και στερεότυπα.
Σ αυτό το εργαστήριο μαθαίνουμε την επικοινωνία των ηθοποιών και τους τρόπους να ενεργοποιεί ο ένας τον άλλον σκηνικά.
Ασκήσεις εργαλεία:
Σύνδεση,
Επανάληψη,
Δράση – Αντίδραση,
Στόχος και δράση πάνω στη σκηνή με αντικείμενα,
Κείμενο και νοηματοδότηση
Κίνηση και σύμβολα
Κλείσιμο Σκηνής.
Εργαστήριο ανοιχτό σε όλους θέλουν να μάθουν και να ασκηθούν στην τεχνική της υποκριτικής του Αμερικανού δασκάλου Sanford Meiner. Είναι μια τεχνική που βασίζεται στην δύναμη του ηθοποιού και την επικοινωνία μέσα από την ενέργεια που έχεις ο Νους, το Σώμα και η Δύναμη του Ρόλου.

“STOP THINKING START ACTING”

ΤΜΗΜΑ (μια φορά την εβδομάδα)              ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 5 Οκτωβρίου – 21 Δεκεμβρίου
ΜΕΡΑ: Τρίτη
ΩΡΑ: 5:30 – 7:00μμ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 160€   

ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ (2 φορές την εβδομάδα)          ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 4 Οκτωβρίου – 20 Δεκεμβρίου
ΜΕΡΑ: Δευτέρα και Πέμπτη
ΩΡΑ: 6:00 – 7:30μμ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 250€

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Τ| 694 721 8195
Ε | acting.greece@gmail.com

Οργάνωση
Κέντρο Σύγχρονων Δραματικών Εφαρμογών
Θεατρικά και Πολιτιστικά Δρώμενα | ΑΜΚΕ

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ

Οι ηθοποιοί αντιμετωπίζουν δύο βασικά θέματα που τους εγκλωβίζουν σε μια μανιέρα ή στυλ που καταστρέφει την δημιουργική και επαγγελματική τους εξέλιξη.
Η τεχνική Meisner είναι η μοναδική Μέθοδος που εκπαιδεύει τον ηθοποιό σε μονοπάτια ανάδειξης ικανοτήτων και δεξιοτήτων.
Η τεχνική Meisner είναι βασισμένη στην αληθινή έκφραση και επικοινωνία των ηθοποιών. Τους οδηγεί να ανακαλύψουν το πραγματικό τους δυναμικό και να εργάζονται με αυτό ήρεμα και αποτελεσματικά.
Δημιουργήθηκε με την προοπτική να ελευθερώσει τον ηθοποιό από κάθε άγχος και αμφιβολία που νιώθει για τα εκφραστικά του μέσα και την προσωπικότητά του. Στηρίζεται πάνω σε Μεθοδολογία με βήματα που σταθεροποιούν την εργασία και το αποτέλεσμα της μελέτης του πάνω στις ιστορίες και τους Ρόλους.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινά με την Επανάληψη και την Αυτοδυναμία της έκφρασης του ηθοποιού. Επικεντρώνεται στην Κίνηση, την Δράση και την Αιτία της Συμπεριφοράς των Χαρακτήρων και τις Σχέσεις τους. Οδηγεί στην Αλήθεια και την Δύναμη επί της Σκηνής. Καταργεί το σωστό και το λάθος ως νοοτροπία και καθιστά την κάθε έκβαση της σκηνής ως Συνθήκη.
Με την τεχνική Meisner, μαθαίνουμε να ζούμε τη κάθε στιγμή ως ηθοποιός και αφήνουμε την ιδέα του αποτελέσματος. Μαθαίνουμε τι σημαίνει πραγματικά να “κάνουμε” (act-ing) και να απαντούμε ειλικρινά σε μια δεδομένη στιγμή με βάση την πληροφορία και την ενέργεια που παίρνουμε από τον συνάδελφο ηθοποιό. Μέσω του αυτοσχεδιασμού, η συναισθηματική αλήθεια και η προσωπική απόκριση του ηθοποιού μαθαίνουν να αντέχουν την αυθεντικότητα μέσα σε μια συγκεκριμένη συνθήκη σκηνής. Μόνο με αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνουμε τον ορισμό της πραγματικής δράσης, που είναι “να ζήσουμε ειλικρινά κάτω από τις δοσμένες συνθήκες”.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη σειρά μεθοδικών ασκήσεων που μοιράζονται οι ηθοποιοί ανά ΔΥΟ. Η επιτυχής κατανόηση και η εκτέλεση κάθε άσκησης είναι ουσιαστικής σημασίας για την επιτυχία του επόμενου και ούτω καθεξής. Η θεματολογία της τεχνικής καταστεί τον εκπαιδευόμενο ικανό να καταλάβει και να εφαρμόσει την δύναμη των σχέσεων, των στόχων, των εμποδίων και των προσωπικών επιθυμιών του Χαρακτήρα.

ΣΤΟΧΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Στόχος του προγράμματος είναι να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι μια σαφή κατανόηση των ενεργειών που βασίζονται στις αρχές του Sanford Meisner και να την μεταφράσουν στην πράξη μέσω ασκήσεων και εμπειριών στην τάξη, με αποκορύφωμα την επιτυχή εφαρμογή της μεθόδου Meisner σε συγκεκριμένη μελέτη σκηνής. Έτσι, δημιουργεί ένα ισχυρό θεμέλιο γνώσης και πράξης που τον κάνει ανταγωνίσιμο ηθοποιό επαγγελματία με αυτοπεποίθηση, ήθος και εσωτερική ασφάλεια.
Η τεχνική του Meisner είναι ένα προοδευτικό σύστημα δομημένων αυτοσχεδιασμών για την ανάπτυξη της συγκέντρωσης και της δημιουργικής φαντασίας, την τόνωση των αισθήσεων και των παρορμήσεων και την επίτευξη της “πραγματικότητας του να κάνω” στην πρόβα και την παράσταση ή το γύρισμα.
Σύμφωνα με την άποψη του Meisner, η αληθινή Υποκριτική εξαρτάται από την παρορμητική αντίδραση του ηθοποιού σε αυτό που συμβαίνει γύρω του. Η βασική του άσκηση, η Αυθόρμητη Επανάληψη, έχει σχεδιαστεί για τον ηθοποιό να αναπτύξει αυτή την ικανότητα του Εδώ και Τώρα.
Η προσέγγιση της τεχνικής εκπαιδεύει τον ηθοποιό να «ζει αληθινά κάτω από δοσμένες συνθήκες», να ανακαλύπτει ή να δημιουργεί προσωπικά σημαντικές απόψεις σε σχέση με τον (γραπτό ή αυτοσχέδιο) λόγο και να εκφράζει αυθόρμητες ανθρώπινες αποκρίσεις και αυθεντικό αίσθημα με την άριστη έκφραση της αλήθειας.