Υποκριτική Meisner

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ
Πρόγραμμα Θεωρίας και Πρακτικής

“Acting is not Emoting”
Sanford Meisner
“Η Υποκριτική δεν είναι να έχω Συναισθήματα”
Sanford Meisner

Οι ηθοποιοί αντιμετωπίζουν δύο βασικά θέματα που τους εγκλωβίζουν σε μια μανιέρα ή στυλ που καταστρέφει την δημιουργική και επαγγελματική τους εξέλιξη.
Η τεχνική Meisner είναι η μοναδική Μέθοδος που εκπαιδεύει τον ηθοποιό σε μονοπάτια ανάδειξης ικανοτήτων και δεξιοτήτων.
Η τεχνική Meisner είναι βασισμένη στην αληθινή έκφραση και επικοινωνία των ηθοποιών. Τους οδηγεί να ανακαλύψουν το πραγματικό τους δυναμικό και να εργάζονται με αυτό ήρεμα και αποτελεσματικά.
Δημιουργήθηκε με την προοπτική να ελευθερώσει τον ηθοποιό από κάθε άγχος και αμφιβολία που νιώθει για τα εκφραστικά του μέσα και την προσωπικότητά του. Στηρίζεται πάνω σε Μεθοδολογία με βήματα που σταθεροποιούν την εργασία και το αποτέλεσμα της μελέτης του πάνω στις ιστορίες και τους Ρόλους.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινά με την Επανάληψη και την Αυτοδυναμία της έκφρασης του ηθοποιού. Επικεντρώνεται στην Κίνηση, την Δράση και την Αιτία της Συμπεριφοράς των Χαρακτήρων και τις Σχέσεις τους. Οδηγεί στην Αλήθεια και την Δύναμη επί της Σκηνής. Καταργεί το σωστό και το λάθος ως νοοτροπία και καθιστά την κάθε έκβαση της σκηνής ως Συνθήκη.
Με την τεχνική Meisner, μαθαίνουμε να ζούμε τη κάθε στιγμή ως ηθοποιός και αφήνουμε την ιδέα του αποτελέσματος. Μαθαίνουμε τι σημαίνει πραγματικά να “κάνουμε” (act-ing) και να απαντούμε ειλικρινά σε μια δεδομένη στιγμή με βάση την πληροφορία και την ενέργεια που παίρνουμε από τον συνάδελφο ηθοποιό. Μέσω του αυτοσχεδιασμού, η συναισθηματική αλήθεια και η προσωπική απόκριση του ηθοποιού μαθαίνουν να αντέχουν την αυθεντικότητα μέσα σε μια συγκεκριμένη συνθήκη σκηνής. Μόνο με αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνουμε τον ορισμό της πραγματικής δράσης, που είναι “να ζήσουμε ειλικρινά κάτω από τις δοσμένες συνθήκες”.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη σειρά μεθοδικών ασκήσεων που μοιράζονται οι ηθοποιοί ανά ΔΥΟ. Η επιτυχής κατανόηση και η εκτέλεση κάθε άσκησης είναι ουσιαστικής σημασίας για την επιτυχία του επόμενου και ούτω καθ εξής. Η θεματολογία της τεχνικής καταστεί τον εκπαιδευόμενο ικανό να καταλάβει και να εφαρμόσει την δύναμη των σχέσεων, των στόχων, των εμποδίων και των προσωπικών επιθυμιών του Χαρακτήρα.

ΣΤΟΧΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Στόχος του προγράμματος είναι να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι μια σαφή κατανόηση των ενεργειών που βασίζονται στις αρχές του Sanford Meisner και να την μεταφράσουν στην πράξη μέσω ασκήσεων και εμπειριών στην τάξη, με αποκορύφωμα την επιτυχή εφαρμογή της μεθόδου Meisner σε συγκεκριμένη μελέτη σκηνής. Έτσι, δημιουργεί ένα ισχυρό θεμέλιο γνώσης και πράξης που τον κάνει ανταγωνίσιμο ηθοποιό επαγγελματία με αυτοπεποίθηση, ήθος και εσωτερική ασφάλεια.
Η τεχνική του Meisner είναι ένα προοδευτικό σύστημα δομημένων αυτοσχεδιασμών για την ανάπτυξη της συγκέντρωσης και της δημιουργικής φαντασίας, την τόνωση των αισθήσεων και των παρορμήσεων και την επίτευξη της “πραγματικότητας του να κάνω” στην πρόβα και την παράσταση ή το γύρισμα.
Σύμφωνα με την άποψη του Meisner, η αληθινή Υποκριτική εξαρτάται από την παρορμητική αντίδραση του ηθοποιού σε αυτό που συμβαίνει γύρω του. Η βασική του άσκηση, η Αυθόρμητη Επανάληψη, έχει σχεδιαστεί για τον ηθοποιό να αναπτύξει αυτή την ικανότητα του Εδώ και Τώρα.
Η προσέγγιση της τεχνικής εκπαιδεύει τον ηθοποιό να «ζει αληθινά κάτω από δοσμένες συνθήκες», να ανακαλύπτει ή να δημιουργεί προσωπικά σημαντικές απόψεις σε σχέση με τον (γραπτό ή αυτοσχέδιο) λόγο και να εκφράζει αυθόρμητες ανθρώπινες αποκρίσεις και αυθεντικό αίσθημα με την άριστη έκφραση της αλήθειας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2021

Η τέχνη του ηθοποιού είναι η τεχνική του. Αυτή, δεν είναι μια τεχνική που μαθαίνει προκειμένου να εκφραστεί αλλά για να αναπτύξει τον εαυτό του, μέσα από επικοινωνιακές διαδικασίες και παιχνίδια.
Η τεχνική του Sanford Meisner είναι μια ολοκληρωμένη μέθοδος που δυναμώνει την παρουσία του ηθοποιού και αναπτύσσει την δημιουργικότητά του.
Στο εργαστήριο αυτό θα δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο, όπου μέσα από το Παιχνίδι των Ρόλων, τη Δύναμη του Εδώ και Τώρα και τη Σιωπή θα αναδυθούν ικανότητες, δεξιότητες και δυναμικές Υποκριτικής καθώς επίσης και Επικοινωνίας με τον εαυτό και τους άλλους συμπαίκτες.
Εργαλεία : Παιχνίδια Ρόλων, Αυτοσχεδιασμός, Παιχνίδια με λέξεις και αντικείμενα, Σιωπή και Παύση, Κίνηση σε σημείο και γραμμή.

ΠΟΤΕ | 3 Ιουνίου – 29 Ιουλίου
ΜΕΡΑ | ΠΕΜΠΤΗ
ΩΡΑ | 7:00 – 8:30μμ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ | 120 €

 

Οργάνωση – Πληροφορίες
Τ: 694 721 8195

 

Πληροφορίες | Εγγραφές
Τ: 694 721 8195
E: acting.greece@gmail.com