ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ | ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ





 


ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ | ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

"Η Υποκριτική δεν είναι να έχω Συναισθήματα"
Sanford Meisner


ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ηθοποιοί αντιμετωπίζουν δύο βασικά θέματα που τους εγκλωβίζουν σε μια μανιέρα ή στυλ που καταστρέφει την δημιουργική και επαγγελματική τους εξέλιξη.
Η τεχνική που απαιτείται σε κάθε θεατρική και κινηματογραφική εργασία, εκπαιδεύει τον ηθοποιό σε μονοπάτια ανάδειξης ικανοτήτων και δεξιοτήτων.
Το σύνολο των εργαλείων που έχει το πρόγραμμα είναι βασισμένη στην αληθινή έκφραση και επικοινωνία των ηθοποιών. Τους οδηγεί να ανακαλύψουν το πραγματικό τους δυναμικό και να εργάζονται με αυτό ήρεμα και αποτελεσματικά.
Δημιουργήθηκε με την προοπτική να ελευθερώσει τον ηθοποιό από κάθε άγχος και αμφιβολία που νιώθει για τα εκφραστικά του μέσα και την προσωπικότητά του. Στηρίζεται πάνω σε Μεθοδολογία με βήματα που σταθεροποιούν την εργασία και το αποτέλεσμα της μελέτης του πάνω στις ιστορίες και τους Ρόλους.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινά με την επανάληψη ασκήσεων επικοινωνίας και την αυτοδυναμία της έκφρασης του ηθοποιού. Επικεντρώνεται στην Κίνηση, την Δράση και την Αιτία της Συμπεριφοράς των Χαρακτήρων και τις Σχέσεις τους. Οδηγεί στην Αλήθεια και την Δύναμη επί της Σκηνής. Καταργεί το σωστό και το λάθος ως νοοτροπία και καθιστά την κάθε έκβαση της σκηνής ως Συνθήκη.
Με την συγκεκριμένη μεθοδολογία μαθαίνουμε να ζούμε τη κάθε στιγμή και αφήνουμε την ιδέα του αποτελέσματος. Μαθαίνουμε τι σημαίνει πραγματικά να “κάνουμε” (act-ing) και να απαντούμε ειλικρινά σε μια δεδομένη στιγμή με βάση την πληροφορία και την ενέργεια που παίρνουμε από τον συνάδελφο ηθοποιό. Μέσω του αυτοσχεδιασμού, η συναισθηματική αλήθεια και η προσωπική απόκριση του ηθοποιού μαθαίνουν να αντέχουν την αυθεντικότητα μέσα σε μια συγκεκριμένη συνθήκη σκηνής. Μόνο με αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνουμε τον ορισμό της πραγματικής δράσης, που είναι να ζήσουμε ειλικρινά κάτω από τις δοσμένες συνθήκες του κειμένου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη σειρά μεθοδικών ασκήσεων που μοιράζονται οι ηθοποιοί σε ζευγάρια. Η επιτυχής κατανόηση και η εκτέλεση κάθε άσκησης είναι ουσιαστικής σημασίας για την επιτυχία του επόμενου και ούτω καθ εξής. Η θεματολογία της τεχνικής καταστεί τον εκπαιδευόμενο ικανό να καταλάβει και να εφαρμόσει την δύναμη των σχέσεων, των στόχων, των εμποδίων και των προσωπικών επιθυμιών του Χαρακτήρα.


ΣΤΟΧΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Στόχος του προγράμματος είναι να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι μια σαφή κατανόηση των ενεργειών και να την μεταφράσουν στην πράξη μέσω ασκήσεων και εμπειριών στην σκηνή με αποκορύφωμα την επιτυχή εφαρμογή της υποκριτικής. Έτσι, δημιουργεί ένα ισχυρό θεμέλιο γνώσης και πράξης που τον κάνει ανταγωνίσιμο ηθοποιό επαγγελματία με αυτοπεποίθηση, ήθος και εσωτερική ασφάλεια.
Η τεχνική της υποκριτικής είναι ένα σύστημα δομημένων αυτοσχεδιασμών για την ανάπτυξη της συγκέντρωσης και της δημιουργικής φαντασίας, την τόνωση των αισθήσεων και των παρορμήσεων και την επίτευξη της “πραγματικότητας του να κάνω” στην πρόβα και την παράσταση ή το γύρισμα.
Η αληθινή Υποκριτική εξαρτάται από την παρορμητική αντίδραση του ηθοποιού σε αυτό που συμβαίνει γύρω του. Η τοποθέτηση του ηθοποιού τεχνικά έχει σχεδιαστεί για τον ηθοποιό ώστε να αναπτύξει την ικανότητα του Εδώ και Τώρα.
Η προσέγγιση της τεχνικής εκπαιδεύει τον ηθοποιό να «ζει αληθινά κάτω από δοσμένες συνθήκες», να ανακαλύπτει ή να δημιουργεί προσωπικά σημαντικές απόψεις σε σχέση με τον (γραπτό ή αυτοσχέδιο) λόγο και να εκφράζει αυθόρμητες ανθρώπινες αποκρίσεις και αυθεντικό αίσθημα με την άριστη έκφραση της αλήθειας.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
SM 1.1
Στο πρώτο βήμα συναντάμε την “Πραγματικότητα του να κάνω”. Αυτή είναι το θεμέλιο της προσέγγισης κάθε ρόλου. Η εκπαίδευση ξεκινά με τη βασική άσκηση που ονομάζεται “Η άσκηση της αλήθειας”. Αυτή η θεμελιώδης άσκηση μας εκπαιδεύει στη συνήθεια να ακούμε πραγματικά, να φεύγουμε από την προσωπικότητά και την καθημερινότητά μας, αφήνοντας τον εαυτό μας ευάλωτο και αληθινό σε κάθε απόκριση. Ασκήσεις με δομημένο αυτοσχεδιασμό και συνθήκες μας ασκούμαστε στην ενεργητική ακοή, την αληθινή συμμετοχή και την φυσική συμπεριφορά. Παιχνίδια με στοιχεία και αντικείμενα συντονίζουν την προσοχή μας με το Εδώ και το Τώρα και δημιουργεί την ροή των καταστάσεων. Μαθαίνουμε επίσης, πως ενεργοποιούμε τον εαυτό μας και τον συμπαίκτη μας μέσα από ερεθίσματα και αποκρίσεις με αλήθεια και στόχο.
Μετά την άσκηση της Αλήθειας, περνάμε στο επόμενο βήμα με την ανεξάρτητη δραστηριότητα που δημιουργείται πάνω στη σκηνή. Αυτό το εργαλείο της τεχνικής οδηγεί σε έναν περίπλοκο, δομημένο αυτοσχεδιασμό στον οποίο εκτελούμε την αμοιβαία συμπεριφορά με έναν αληθινό, απρόβλεπτο τρόπο από στιγμή σε στιγμή. Οι συνήθειες που αναπτύσσονται μέσω των ασκήσεων εφαρμόζονται περιοδικά στην πραγματική σκηνή. Ακολουθεί η άσκηση που μας τοποθετεί στην έναρξη τη “συναισθηματικής” προετοιμασίας για έναν ρόλο.
Μέσα από τους δομημένους αυτοσχεδιασμούς, αποκτούμε την γεύση της σκηνικής παρουσίας με προσοχή, συγκέντρωση και δημιουργικότητα.

SM 1.2
Ακολουθώντας την μεθοδολογία της τεχνικής, σε αυτή την φάση ερχόμαστε σε επαφή με τον τρόπο ανάγνωσης του κειμένου μιας σκηνής και τον τρόπο να εφαρμόσουμε την τεχνική μέσα από τις δοσμένες συνθήκες. Δοκιμάζουμε τα εργαλεία μας με στόχο να μάθουμε να ακολουθούμε την ροή, τον συμπαίκτη και το κείμενο. Αλλάζουμε τις συνθήκες και εκπαιδευόμαστε στην πολλαπλή και σύνθετη ζωή των Χαρακτήρων. Κατανοούμε με ασκήσεις και πρακτικές την σημασία του αιτήματος του συμπαίκτη μας και βρίσκουμε τρόπους διαχείρισής του.
Με δομημένα παιχνίδια και παγίδες ενεργοποιούμε την ουσία της σκηνής. Ενεργοποιούμε κάθε αίσθηση και υλικό στοιχείο της σκηνής.
Στο σημείο αυτό, είμαστε σε θέση να δοκιμάσουμε μια σειρά τεχνικών εργαλείων της τεχνικής που μας οδηγεί στην συναισθηματική συμμετοχή και την ενσυναίσθηση. Φτιάχνουμε πλάνο για την σχέση των ρόλων μας και εφαρμόζουμε την συμπεριφορά της συνθήκης. Μοιραζόμαστε με αυθορμητισμό τα αισθήματα και τις πράξεις που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση.
Κρατάμε ημερολόγιο ασκήσεων συμπεριφοράς και οργανώνουμε τον Στόχο της σκηνής. Ακολουθούμε την ενέργεια της και φτάνουμε με κλίμακα δράσεων στο τέλος της με έξοδο.
Εισαγωγή στην δυναμική της αμοιβαίας αλληλεπίδραση, εμπιστοσύνης και δημιουργίας των Σχέσεων και των Ρόλων.

SM 1.3
Στο στάδιο αυτό, ασκούμαστε στην δημιουργία Δυσκολιών / Προκλήσεων και την Διαχείρισή τους. Μέσα από κάθε σκηνή και σχήμα ηθοποιών, μαθαίνουμε να ακολουθούμε την Έκπληξη, το Αναπάντεχο και την Μετάλλαξη των Καταστάσεων, των Συνθηκών και των Σχέσεων. Η αληθινή στάση και ζωή του χαρακτήρα προκύπτει από την σύνδεση των ηθοποιών, την ακολουθία του ενός στις δράσεις του άλλου και την φυσικότητα των ανθρωπίνων συμπεριφορών.



ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Όλο το πρόγραμμα | 1850 €
Δυνατότητα | 5 δόσεις
Εφάπαξ πληρωμή | 1600€
Εγγραφή | 150 € (not refundable) 

Early Bird μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2023: 1600€

ΔΙΑΡΚΕΙΑ  | 8 Φεβρουαρίου - 14 Νοεμβρίου 2024
Α Μέρος
Μ1.1 και  Μ1.2 | 8 Φεβρουαρίου -  19 Ιουνίου

Β Μέρος
Μ1.3 | 19 Σεπτεμβρίου - 14 Νοεμβρίου

ΜΕΡΑ | Πέμπτη 
ΩΡΑ | 18:00 - 20:00


ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
Όλγα Τζωρτζ
Acting Mentor, Σκηνοθέτις
Acting Educator, Drama Facilitator
Εκπαιδεύτρια Δραματικών Τεχνών
Εμψυχώτρια Ομάδων
NLP Master Coach


ΠΟΥ
Olga George
Act | Create | Live
The Actors' Technique
Πολ. Δημητρακόπουλου 22
Άνω Πατήσια 11141
Στάση τρένου | Άνω Πατήσια
Τρόλεϊ | 3, 5, 11
Λεωφορεία | Α8, Β8, 605, 444


Πληροφορίες | Εγγραφές
Τ: 694 721 8195
E: acting.greece@gmail.com

Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης με ετήσιο μέγιστο αριθμό 6 ωριαίων απουσιών.



Photo
Get this image on: Westend61 | License details
Creator: Joseffson 
Credit: Westend61 GmbH
Copyright: © by Westend61 / Joseffson,
ALL RIGHTS RESERVED

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις